Secara (Secale cereale) a început să fie cultivată relativ recent, în anul 400, în condițiile în care alte culturi de cereale erau crescute încă din timpuri preistorice.
Spre deosebire de grâu sau ovăz de pildă, secara nu este atât de populară, însă tot mai multe studii concentrate pe consumul făinii și a pâinii de secară demonstrează proprietăți și beneficii unice ce vin să readucă această cereală pe un loc fruntaș în ceea ce privește importanta pentru sănătate.
Diferenţa fundamentală între făina de grâu şi cea de secară este aceea că proteinele din grâu prin amestecare cu apă formează glutenul, în timp ce proteinele din făina de secară nu pot forma glutenul necesar pentru structura pâinii. Absenţa proteinelor formatoare de gluten din făina de secară duce la limitarea cantităţii de făină de secară ce poate fi introdusă în aluat fără a determina scăderea volumului pâinii. Este imposibil de obţinut o pâine aerată, cu volum normal, numai din făină de secară, deoarece aluatul obţinut nu are nici elasticitate, nici capacitate de reţinere a gazelor. O rețetă tradițională nordică găsiți aici ( cu un pic de răbdare obțineți o pâine foarte gustoasă făcută doar cu făină de secară) https://denmark.dk/people-and-culture/recipes/rye-bread
Beneficiile consumului de făină integrală de secară sunt multe, însă acestea sunt cele mai importante :
1. Reduce riscul de boli cardiovasculare – secara este o sursă excelentă de fibre alimentare. Un consum regulat de alimente bogate în fibre este foarte important pentru menținerea nivelului colesterolului în limite normale.
2. Întărește sistemul imunitar – făina integrală de secara este o sursă excelentă de seleniu, mineral esențial pentru sănătatea omului. Doar 100 grame de secară oferă 50% din necesarul de seleniu. Seleniul este un antioxidant puternic a cărui rol este să ”vâneze” și să neutralizeze radicalii liberi care prezintă pericole pentru sănătatea noastră. În plus, seleniul este implicat în sinteza antioxidantului principal al organismului uman – numit glutation peroxidază – care își desfășoară activitatea în fiecare din miliardele de celule ale corpului uman.
3. De ajutor în dieta de slăbire și de control a greutății – făina integrală de secara este săracă în calorii și este foarte bogată în fibre. Ceea ce îți conferă o senzație îndelungată de sațietate.
4. Făina integrală de secară este bună pentru diabetici – prezența bogată a fibrelor din secară previne fluctuația glicemiei din sângele diabeticilor. Produsele de secară din cereale integrale, pâinea de secară cu tărâțe și făina de secară endospermă sunt excelente în îmbunătățirea profilurilor glicemice.
Datorită conținutului mare de fibre, de vitamina E și de seleniu, secara aduce multipe beneficii sănătății corpului prin combaterea următoarelor boli: arteroscleroza și bolile inimii, constipația, previne cancerul de colon, hipertensiunea (datorită conținutului scăzut de sodiu, secara este recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune sau celor cu regim fără sare).
Cultivată responsabil, alegând soiuri nemodificate genetic și care sunt adaptate natural zonei noastre agricole a Bihorului, recoltată cu grijă cu utilaje moderne și măcinată la moară cu pietre fără adăugiri de arome, potențiatori sau conservanți, făina noastră integrală de secară vă oferă toate beneficiile minunate enumerate mai sus, deoarece are un singur ingredient: SECARĂ!
ÎNVÂRTIM ROATA MORII PENTRU O VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ!