Secara (Secale cereale) a început să fie cultivată relativ recent, în anul 400, în condițiile în care alte culturi de cereale erau crescute încă din timpuri preistorice.
Spre deosebire de grâu sau ovăz de pildă, secara nu este atât de populară, însă tot mai multe studii concentrate pe consumul făinii și a pâinii de secară demonstrează proprietăți și beneficii unice ce vin să readucă această cereală pe un loc fruntaș în ceea ce privește importanta pentru sănătate.
Acest aluat de plăcintă cu făină integrală este incredibil de versatil: poate fi adaptat oricărui tip de umplutură, nu doar cu varză. Se poate folosi umplutură cu ciuperci, carne tocată, brânză sau orice dictează imaginația. Dar această rețetă cu varză este simplă, savuroasă, sigură.
Făina noastră este măcinată integral din bobul de grâu întreg (tărâță, germene și endosperm) la moară, pe pietre. Prin acest procedeu de măcinare integrală a bobului de grâu, calitățile sale nutritive rămân intacte, deoarece grâul nu se încinge în timpul măcinării.
Printre micile plăceri ale vieții se numără și pâinea caldă, proaspăt scosă din cuptor, densă, hrănitoare și gustoasă. Avem aici o rețetă simplă de pâine adevărată făcută în căldura cuptorului de acasă. Iată cum se face: