Printre micile plăceri ale vieții se numără și pâinea caldă, proaspăt scosă din cuptor, densă, hrănitoare și gustoasă. Avem aici o rețetă simplă de pâine adevărată făcută în căldura cuptorului de acasă. Iată cum se face:

Ingrediente

  • 1kg făină integrală Agro Toten
  • 20g sare
  • 50g drojdie proaspătă
  • 640 ml apă călduță
  • 4 linguri ulei de măsline

În 400 ml de apă călduță se dizolvă drojdia și se amestecă uleiul. Acest mic cocktail îl lăsăm deoparte vreo 5 minute până se activează drojdia.

Într-un castron mare se pun făina și sarea. Se amestecă sarea cu făina, deoarece sarea dezactivează drojdia. Dacă se lasă sarea grămadă, când se toarnă mixtura cu drojdie, poate afecta dospirea.

Peste făină se toarnă cocktail-ul cu drojdie și se amestecă. Treptat se adaugă și restul de apă, cât este nevoie (poate un pic mai mult, poate un pic mai puțin) până când aluatul este moale dar ferm, nu îmbibat cu apă. Făina integrală se comportă diferit față de făina albă. În acest stadiu, nu trebuie frământat în exces. Trebuie frământat 3-5 minute maxim, până se omogenizează maglavaisul (aluatul). Nu trebuie insistat. Cu cât se insistă mai mult cu atât se destramă.

Se lasă la dospit, acoperit, la loc călduț, timp de o oră sau până se dublează în volum.

După o oră, se unge o tavă de cozonac de 30cm/11cm cu un pic de ulei.

Aluatul se frământă 3 – 5 minute, din nou, în castronul mare în care a dospit. Apoi se rulează într-un buștean lung de vreo 30 cm și se pune în tava de cozonac unsă cu ulei.

Se lasă din nou la dospit 40 minute( FOARTE IMPORTANT) într-un loc călduț, acoperit cu un ștergar curat și ușor.

Cuptorul se încălzește la 200oC.

Pâinea se coace aprox. 50 minute, în jumătatea de sus a cuptorului ( în funcție de cuptor! Eu am cuptor pe gaz, nu electric, așa că este doar un timp de referință. Trebuie să verificați). Se verifică bătând în baza pâinii și dacă este un sunet gol, pâinea este coaptă.

Se lasă la răcit pe un grătar, împăturită cu un prosop curat din fibră naturală.

După vreo 10 minute puteți atenta la un colț de pâine, poate cu un pic de unt bun. Ce este oare mai satisfăcător decât această plăcere simplă? Moștenită în adâncul poftelor noastre de la bunicii noștri: o felie de pâine integrală caldă cu unt!!!