Făina noastră este măcinată integral din bobul de grâu întreg (tărâță, germene și endosperm) la moară, pe pietre. Prin acest procedeu de măcinare integrală a bobului de grâu, calitățile sale nutritive rămân intacte, deoarece grâul nu se încinge în timpul măcinării.
Valorile nutritive diferă comparând făina integrală cu cea albă. Față de făina albă, făina integrală are un conținut mai mic în amidon și mai mare în substanțe proteice, celuloză, substanțe minerale (fosfor, calciu, potasiu, magneziu și fier) și vitamine ( din complexul B, E ce provin din embrion și stratul aleuronic).
Una dintre diferențele nutriționale principale dintre făina integrală și cea albă este conținutul de fibre, datorită tărâțelor. Fibrele alimentare aduc o sumă de beneficii : previn constipația, scad colesterolul din sânge. Faina integrală este asociată și cu reversia procesului de îngrășare. Consumul acestor fibre alimentare conduce la diminuarea retenției caloriilor în timpul digestiei și ajută la accelerarea ratei metabolice, prin urmare contribuie la menținerea greutății sub control. Este o sursă grozavă de fibre insolubile, care sunt vitale pentru prevenirea litiazei biliare, a formarii calculilor biliari, în special în cazul femeilor, prin accelerarea tranzitului intestinal și reducerea secreției de acizi biliari. Excesul de acizi biliari poate conduce la formarea calculilor biliari.
Din cauza procedeului de procesare prin care trece făina albă, aceasta conține cantitati mai mici de vitamine benefice organismului. Unii producători de făină albă încearcă să compenseze aceste lipsuri creând o făină albă îmbunătățită cu vitaminele pierdute in timpul procesării, dar nu comparabil cu nivelul de vitamine al făinii integrale. Vitaminele sunt esențiale pentru funcționarea sistemului imunitar, prevenția cancerului și controlul glicemiei atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cei care suferă de diabet.
Orice aliment care conține carbohidrați are un anumit efect asupra glicemiei. Organismul descompune carbohidrații din mâncare în glucoză, un zahăr simplu. Aceasta glucoză intră în sistemul circulator și călătorește prin întregul organism oferind energie celulelor. Pâinea făcută 100% din făină integrală ajută la reglarea glicemiei, deoarece are un indice glicemic de 51. În timp ce pâinea preparată cu făină albă are un indice glicemic de 71.
Consumând făină integrală, organismul este mai protejat împotriva riscului rezistenței la insulină, care poate conduce la obezitate viscerală, niveluri scăzute de colesterol HDL (colesterol bun), nivel crescut de trigliceride și hipertensiune. Protejează sănătatea cardiovasculară.
Făina integrală măcinată la moară cu pietre aduce beneficii suplimentare prin comparație cu faina albă datorită conținutului său de numeroase vitamine, inclusiv folați, riboflavină și vitaminele B1, B3 si B5. Conține și un antioxidant puternic, vitamina E,care protejează membranele celulare și celulele cerebrale de daunele provocate de radicalii liberi. 120 grame de făină integrală conțin 7,6 mg de niacină (38% din doza recomandată zilnic), în schimb aceeași cantitate de faină albă conține numai 0,8 mg. În ceea ce privește mineralele, 120 grame de făina integrală oferă peste 100% din doza recomandată zilnic de seleniu și 230% din doza recomandată zilnic de mangan.
Acestea sunt doar câteva beneficii ale făinii integrale și a produselor din cereale integrale în general. Lista este foarte lungă. Cu cât contemplăm mai mult cu atât este mai evident un adevăr simplu și ignorat. Întoarcerea la mâncarea simplă, brută și neprelucrată în exces este soluția pentru o viață sănătoasă!
Învărtind o roată de piatră se macină grâul...