Acest aluat de plăcintă cu făină integrală este incredibil de versatil: poate fi adaptat oricărui tip de umplutură, nu doar cu varză. Se poate folosi umplutură cu ciuperci, carne tocată, brânză sau orice dictează imaginația. Dar această rețetă cu varză este simplă, savuroasă, sigură.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 350 g făină integrală Agro Toten
- 300 g făină albă
- 400 g iaurt
- 200 ml ulei de floarea soarelui sau rapiță
- un plic de praf de copt
- o linguriță sare
- o linguriță chimen întreg
Pentru umplutură:
- 1kg și jumătate de varză albă
- 1 ceapă galbenă mare
- 50 ml ulei de floarea soarelui sau rapiță
- 1 legătură de mărar
- Sare și piper după gust
- 2 foi de dafin
- 1 ou
- un vârf de cuțit de pasta ardei iute tocat (opțional)
Aventura începe cu umplutura de varză, deoarece aluatul nu trebuie să dospească, iar umplutura trebuie să se răcească înainte să se asambleze plăcinta. Așadar începem:
Se taie toată varza fideluță și se freacă cu o linguriță de sare să se frăgezeze. Ceapa se taie solzișori și mărarul mărunt. Gata cu tăiatul, acum începe distracția!
Într-o cratiță încăpătoare se pune uleiul la încins la foc mediu. Prima oară se pune ceapa la călit până începe să se facă sticloasă. Se adaugă foile de dafin. Varza se adaugă treptat, amestecând bine. Acoperim cratița cu capac și se dă focul mic.
După câteva minute se amestecă din nou și se verifică dacă varza și-a lăsat zeamă. Dacă nu, se poate adăuga un pic de apă.
Din când în când se amestecă până este făcută.Trebuie să fie scăzută și secată de zeamă. La final se adaugă fenomenala pastă de ardei iute, piperul și se potrivește de sare dacă este cazul. Se stinge focul și se lasă la răcit.
Până se răcește ne apucăm de aluat. O joacă de aluat.
Ne trebuiesc două castroane.
Într-un castron se pun iaurtul, uleiul, sarea și chimenul. Se bat cu telul până se omogenizează.
În celălalt castron se amestecă făina integrală Agro Toten cu făina albă și cu praful de copt. Apoi totul se toarnă peste compoziția din primul castron. Se amestecă cu lingura, apoi cu mâna până se încorporează toată făina. Aluatul va fi mai vârtos.
Acum revenim la umplutură, trebuie să o finalizăm. O verificăm dacă s-a răcit. Dacă e călduță e perfect. Acum e ultima șansă să o potrivim de sare. Adăugăm mărarul și oul bătut. Amestecăm.
Aluatul se împarte în două. Se întinde o parte cu făcălețul, potrivită pentru dimensiunea tăvii. Eu folosesc tava cuptorului deoarece este joasă. Tava nu trebuie unsă. Aluatul se potrivește , aducând marginile un pic în sus.
Se toarnă umplutura, se nivelează. Întindem a doua parte din aluat și se potrivește deasupra. Cu o furculiță se împunge aluatul, să răsufle ușurată umplutura. Eu deobicei ung suprafața plăcintei cu un gălbenuș de ou bătut, pentru concursul de frumusețe.
Cuptorul se incinge la 220C. Se pune tava în cuptor preferabil în jumătatea de sus, depinde ce cuptor aveți. După 20 de minute se scade temperatura la 180C și se mai ține aproximativ 40 de minute. Când deasupra este aurie –arămie și sunt câteva fisuri, este semnul bun că este gata.
O scoateți din cuptor și o lăsați la odihnă cel puțin jumătate de oră.
Apoi : ”Poftă bună!”